ropits.com

llibres, mapes i recursos on-line

per Pep-Lluís

Llista no exahustiva de publicacions sobre excursions a sa serra de tramuntana i temes relacionats així com algunes pàgines web. Algunes de les publicacions són difícils de trobar, totes o quasi totes d'elles i algunes més és poden trobar a la biblioteca del GEM

enllaços de còrrer i muntanya Pàgina amb enllaços de curses i travesses de muntanya d'aquest mateix web.
GEM Web del GEM (grup excursionista de mallorca). Web ben portat i al dia. Informació del grup, llibre de visites, forum, itineraris, fotografies i molta informació.
GOB Web del Grup d'Ornitologia Balear i defensa de la naturalesa. Segurament el grup que més ha fet per la conservació de la natura a Mallorca. Buscador amb gran base de dades de notes de premsa.
Serra de Tramuntana, Parc Natural Serra de tramuntana, parc natural. Pàgines del web del GOB amb aquest projecte de conservació de la serra.
La ruta de la pedra en sec Mireu el projecte del Consell Insular de Mallorca del GR221, "ruta de la pedra en sec" que ens permetria travessar la Serra de Tramuntana sense problemes amb els propietaris i poden dormir en refugis. Informació del refugis en funcionament i en previstos.
REPS Projecte europeu de la pedra en sec
Camins de Mallorca Interesant web amb notícies i informacions de camins de Mallorca. Informació amb camins amb problemes de pas, inclòs el GR.
Excursionisme per Mallorca Web molt interesant amb una vintena d'itineraris descrits en detall i moltes fotografies. Realitzada per Joan Andreu Juan Torrens
Esport Solleric L'Esport Solleric, atletisme.Actiu grup a Sóller que organitza entre altres una mitja marató de muntanya, no l'he feta mai però coneguent el recorregut (barranc de l'Ofre) ha de ser una passada.
S'Alzina Web d'aquest grup excursionista.
MallorcaWeb El millor buscador de recursos on-line de Mallorca.
Fonts de la Serra de Tramuntana Interesant projecte per catalogar les fonts de la Serra de Tramuntana
No hi ha massa informació pero hi ha una llista exhaustiva de clubs
Herbari virtual de la UIB El millor recurs per conèixer les nostres plantes i endemismes.
Circuit balear de curses de muntanya: Cinc curses per paratges destacats de la serra de tramuntana
Vagopute extrem mountain Web amb moltes fotos de sa serra.
Hardrock 100 Mile Mountain Run Els que em diuen que fer la serra en un dia és una animalada, els hi dono aquesta adreça perque vegin lo que alguns fan. Una cursa de muntanya de 162 km, amb més de 10.000 metres de pujada acumulada i altres tants de baixada, amb neu, creuement de rius, tempestes i un cim de 4200m, temps límit 48h. Es fa a Silverton, Colorado, i hi ha tanta gent que ho vol provar que s'han de sortejar les places. Aquest és un relat d'una experiència personal, la cursa té un altre web propi.
TramontanaNet Web una mica trencat amb informació de la serra de tramuntana.
TramuntanaWeb Web amb informació general des pobles de la serra de tramuntana.
Caminantes i senderismo en Mallorca Empresa dedicada a organitzar excursions a peu guiades.
Bubotes Web amb l'excursió del Torrent de Pareis, una llista d'excursions i fotografies.
Serra de Tramuntana Web amb informació i fórums de la Serra de Tramuntana. Informació de transport públic.
Federació Balear d'Atletisme Calendari, proves i altres informacions d'atletisme a Balears
El Barranc de Biniaraix Web sobre le barranc de Biniaraix, bones fotografies i informació interesant

Recursos per visitants (i no visitants)

Accés per aire:

Accés per mar (ferrys):

Transport:

Lloguer de cotxes:

Dormir:

Llibres

 • 20 Itineraris alternatius per la Serra de Tramuntana (II)
 • Lluís Vallcaneras
 • 1999; ISBN: 84-922372-3-6

Llibre del tot recomanable amb una descripció molt acurada dels itineraris, la millor dels llibres que he vist. Així i tot encara es podria millorar una mica donant més referències del temps o la distància i fent servir alguna tipografia especial per fer més fàcil de trobar cada una de les referències. També inclou mapes acurats amb informació topogràfica.

El llibre també inclou en cada itinerari un comentari educatiu sobre algun aspecte relacionat amb l'itinerari i comentaris sobre les plantes que podem trobar durant el recorregut. La majoria són força interessants, prou entenedors i prou interessants per tothom.

Entre els encerts del llibre trobo que està l'ellecció dels itineraris, el detall en la seva descripció i el separar la descripció dels itineraris de la resta d'informació.

"Gorg Blau" edita un altre llibre amb 20 itineraris més, és el llibre "I" de la col·lecció.

 • Descobrim Tramuntana (II). Guia d'excursionisme i d'interpretació del medi. Per a nins de vuit a deu anys
 • Lluís Vallcaneras
 • 2000; ISBN: 84-922372-2-8

Llibre que té com a objectiu l'educació en temes relacionats amb la natura per a nins de vuit a deus anys. El llibre va adreçat als pares o educador més que als nins. Personalment crec que la majoria d'itineraris són una mica massa llargs per la majoria de nins d'aquesta edat (i en tinc un d'aquesta edat). Tampoc proporciona gaire material per fer les explicacions interessant per als nins. Crec que és un llibre molt interessant però per nins més grans que el puguin llegir ells sols o guiats per un adult o simplement per qualsevol adult que vulgui aprendre sobre el tema, l'únic que cal canviar és el títol.

Aquest llibre forma part d'una col·lecció de tres llibres editats per "Gorg Blau". Els tres llibres són per nins de "6 a 8", de "8 a 10" i de "10 a 12" anys. Estan escrits de forma progressiva, de forma que per llegir el segon s'hauria de llegir abans el primer.

 • 50 Excursiones a pie por la isla de Mallorca.
 • Gabriel Font Martorell
 • 1964; ISBN: n/d (Dipòsit Legal: P.M. 13-1965)

Interessant llibre per veure com ha evolucionat l'excursionisme a Mallorca. Bàsicament ha canviat quasi tot. Al contrari de la majoria d'altres guies, aquest llibre inclou molts itineraris per la part sud-oest de la Serra de Tramuntana, pot ser perquè fa anys aquest itineraris es podien fer amb facilitat mentre que ara a la majoria d'ells ens trobaríem un prohibit el pas o simplement hauríem de passar pel jardí d'alguna casa d'alguna urbanització. Tot plegat, una mica trist. En tants d'anys la majoria de recorreguts són difícils de seguir degut a les noves construccions i a la desaparició d'alguns camins.

La fotografia de portada és del tot increíble, una muntanyera amb vestimenta tècnica de gore-tex, camel pack, sabatilles amb adiprene i bastons telescòpics? no, una padrina amb faldes, mocador al cap, bolso i gueato. Alguns dels consells del interior no tenen pèrdua: "El vestir es también de importancia, especialmente en las mujeres, ... preferible a la falda es el pantalón largo ... evita muchas preocupaciones, no arañándose las piernas ni destrozando las medias. Es incluso a nuestro modo de ver y por las razones apuntadas, más decente el pantalón que las faldas ... Es un buen consejo, con todo, llevar una falda complementaria para podérsela poner sobre los pantalones en el caso de visitar algún Templo o en el interior de las poblaciones"

Algunes fotografies valen la pena, com la de Cala Tuent que surt com la vaig veure el primer cop que hi vaig anar, molt diferent a ara. (Premeu sobre la foto per ampliar)

Si en els pròxims 40 anys tot canvia tant i en la mateixa direcció serà molt trist.

 • Mallorca. Por la sierra de Tramuntana - 22 itinerarios a pie -
 • Antonio Vela Lozano
 • 2000; ISBN: 84-7584-398-0

Itineraris, descrits de forma acurada, s'ha de destacar que al contrari d'altres llibres aquí esmentats, es donen referències dels temps entre les cruïlles, això ajuda molt a seguir l'itinerari. També hi ha moltes referències històriques i culturals que l'hi donen molt d'interès.

 • Itineraris de muntanya. Excursions a peu per la Serra de Mallorca
 • Benigne Palos
 • 1983-1988; ISBN: 84-273-0428-5

Bona selecció d'itineraris, 40 en total. La descripció és acurada però degut als anys i a que no hi ha referències de temps o espai més precises de vegades és una mica perdedor. Inclou mapes amb informació topogràfica.

Aquest llibre forma part de la col·lecció "Manuals d'introducció a la Naturalesa" publicat per l'Editorial Moll. Aquesta col·lecció inclou també altres llibres d'excursionisme com el mencionat més avall també de Benigne Palos i "Caminant per Mallorca" de Pere Llofriu. També inclou una sèrie de llibres molt interessants, entre ells el meu preferit "Plantes de les Balears" d'Antoni Bonner, així com llibres de mamífers i ecologia balear d'En Joan Majol i altres de mamífers, rèptils i amfibis.

 • Valldemossa com a centre d'excursions
 • Benigne Palos
 • 1989-1994; ISBN: 84-273-0606-7

Llibre parescut a l'anterior però més actualitzat i centrat a la zona de Valldemossa.

 • Camins i paisatges
 • Gaspar Valero i Martí
 • 1994-2001; ISBN: 84-7651-210-4

Llibre on la qualitat de la informació preval per sobre la quantitat d'itineraris. Hi ha només 7 itineraris pero la quantitat d'informació de cada un és molt abundant. És d'esmentar la acurada informació toponímica, sovint acudint a documents històrics així com la informació cultural i bastantes informacions de la natura. Els itineraris descrits són: La Trapa, Galatzó, Avenc de Son Pou, Camins de Castelló i de Rost, Caneleta de Massanella, Sa Costera i Torrent de Pareis.

Sobre la descripció de l'itinerari és nota a faltar les mateixes referències de temps o espai esmentades abans i que són comunes a molts llibres d'itineraris. Per exemple es diu, "es segueix el camí i passada una sitja es gira a l'esquerra", si no tenim ni idea de per on va el camí ens passem l'estona sercant sitges sense saber si em de siguir el camí 100 m o 2 km.

 • Mallorca. 12 excursiones clásicas. Con mapas panorámicos y muchas ilustraciones.
 • Herbert Heinrich
 • 1987-1996; ISBN: 84-273-0759-4

Bona col·lecció d'itineraris, descrits de forma detallada i amb mapes "panoràmics" amb gran quantitat de detalls. Aquest llibre pot ser especialment interessant per que tingui dificultats amb llegir corbes de nivell a un mapa, ja que els mapes panoràmics son més intuïtius. També inclou molts dibuixos interessants.

Aquest llibre forma part del la col·lecció "Conèixer Mallorca" de l'Editorial Moll. Aquesta col·lecció inclou altres llibres de Herbert Heinrich en alemany, anglès i castellà com: "La Mallorca del Archiduque Luis Salvador" i "Doce excursiones-aventura en las montañas de Mallorca"

 • Mallorca. Serra de Tramuntana
 • Varis autors, entre ells Gabriel Ordines (amb el que vaig fer sa fosca per primer cop amb una balsa foradada el 1979) i Josep Vicens Mateu autor de les fotografies.
 • 1991; ISBN: 84-86617-10-3

Un llibre on el millor són les impressionants fotografies. Perfecte per disfrutar de sa Serra en un dia de pluja, mirant ses fotos a casa.

 • Tramuntana. Les Muntanyes de la Mar
 • Lluís Vallcaneras Nebot
 • 2005; ISBN: 8427308752
 • Editorial Moll
   

No tenc (encara) aquest llibre però poso un resum dels comentaris de l'editorial:

En aquest llibre [Lluís Vallcaneras] ens ofereix el resultat d’una altra de les seves grans passions, [...]: la fotografia. Com diu ell mateix, per aconseguir bones instantànies no basta ser un bon fotògraf; fa falta, a més, suar, banyar-se, patir fred o passar la nit en un cim pelat. Així és com Lluís Vallcaneras ha anat bastint el seu arxiu gràfic, del qual ens ofereix aquí una selecció de fotos espectaculars de la serra de Tramuntana de Mallorca: muntanyes banyades pels primers raigs de sol, coves fosques i humides, cims nevats amb la mar de fons o immersos en un mar de núvols, com la imatge de la portada.
 

 • 40 Excursions a peu per les Muntanyes de Lluc.
 • Bartolomeu Roig i Roig
 • 1995; ISBN: 84-88946-05-8

Bon recull d'itineraris al voltants de les muntanyes de Lluc. Les descripcions son una mica imprecises per lo que fer servir un mapa o un altre ajut és molt convenient. Hi ha una gran quantitat de referències històriques i culturals.

 • Serra de Tramuntana. Guía del Nord de Mallorca.
 • Text per Gaspar Valero i Imma Planas
 • 2004; ISBN: 84-8478-087-2
 • Editorial: Triangle Postals S.L.

Llibre més eclèctic que l'anterior. Com diu una guía del Nord de Mallorca: Pobles, Cales, gastronomia, rutes en cotxe, informació útil, ... També 14 itineraris a peu. Bona opció per visitants amb interessos diversos. Recomanable complementar amb algún mapa o algún dels altres llibres anteriors si es volen fer excursions.

 

 

Mapes

Aquest web inclou mapes on-line de tota la travessa de la serra de tramuntana a escala 1:25.000

 • Mallorca. Tramontana. Mapa de senderismo y guía.
 • freytag&berndt (això no sé si són els autors, l'autor -tipus Ortega&Gasset- o el nom de l'editorial)
 • ISBN: 3-85084-811-6

El mapa a escala 1:50 000 i sense gaire detall és insuficient per orientar-se a muntanya, encara que podria ser un bon mapa de carreteres La guia te quatre apartats: alemany, anglès, castellà i castellà, no se si és una confusió o bé no varen trobar un traductor de català a alemanya. La traducció és patètica, plena d'errors en els topònims. Pot ser interessant per seguir algun itinerari però hi ha altres opcions preferibles.

 • "Mapa Topográfico Nacional de España", escala 1:25000
 • Edita: "Presidencia del Gobierno", "IGN (Instituto Geográfico Nacional)"

Mapes del tot recomanables. L'escala 1:2500 és l'escala idònia per caminar per una zona amb l'orografia de la Serra. L'informació topogràfica és molt precisa i es poden trobar la major part dels camins "amples". La toponímia és més discutible encara que ha millorat molt comparada amb els anterior mapes militars. Al contrari del que passa a altres comunitats, tota Mallorca (al menys tota la Serra) està editada. Els mapes es poden trobar a la Casa del Mapa al carrer Joan Maragall, 6 de Palma (tel. 971.22.59.44), o a botigues de muntanya com Intersport o El Refugi.

 • Itineraris a peu per la Serra de Tramuntana.
 • FODESMA. Consell Insular de Mallorca
 • 1994; ISBN: 84-87389-70-8

Document pràctic que inclou un mapa amb informació limitada però precisa, descripció de l'itinerari i altres informacions interessants relacionades.

Dos nous mapes de l'Editorial Alpina, escala 1:25000 amb la part més popular de la serra. Encara no els he comprat.
anar a dalt d'aquesta pàgina serra de tramuntana a peu en un dia (principal) niu del ropit (inici del web) curses i travesses de muntanya (principal) deixa els teus comentaris al llibre de visites contacta'm per e-mail